
Akademia Kawy® to szkolenia dla baristów i miłośników kawy, analizy jakościowe kawy surowej oraz organizacja wydarzeń kawowych w Polsce. Nasz zespół stanowią trenerzy, sędziowie i pasjonaci, przed którymi kawa nie ma tajemnic.

Coffee BASICS / Introduction to coffee
Podstawowa wiedza o kawie.
Dla fascynatów kawy
Wstęp do przygody z kawą kurs dla każdego, kto jest zafascynowany kawą i jej tajnikami.
Czas trwania: 4 godziny (1 dzień)
Koszt: 500 zł netto za osobę

Barista Skills
Dla początkujących Baristów
Ten kurs pozwoli Ci zdobyć wiedzę o kawie, umiejętności potrzebne w pracy z ekspresem ciśnieniowym i młynkiem żarnowym oraz obsługą gości.
Czas trwania: 7 godzin (1 dzień)
Koszt: 700 zł netto za osobę

Akademia Kawy® / Latte Art
Dla zaawansowanych baristów
Sztuka tworzenia mlecznych wzorów na powierzchni espresso, zasady, technika i praktyka „latte art.”
Czas trwania: 7 godzin (1 dzień)
Koszt: 700 zł netto za osobę

Akademia Kawy® / Home Barista
Dla domowych Baristów
Ten kurs jest dla osób, które chcą zaparzyć dobrą kawę metodą dripper, chemex, aeropress i w małym ekspresie ciśnieniowym
Czas trwania: 6 godzin (1 dzień)
Koszt: 600 zł netto za osobę

Akademia Kawy®
Szkolenia realizowane przez UE/UP
Dla poszukujących pracy
Szkolenia finansowane przez Urząd Pracy dla osób bezrobotnych umożliwiające dostanie pracy w kawiarni

Dla kogo:
Dla każdego kto chce poznać temat kawy. Wchodząc do świata kawy potrzebujesz zrozumieć jaką drogę przechodzi kawa, od farmy po filiżankę.
Program:
- historia kawy
- gatunki kawy, ich pochodzenie i walory
- uprawia i sposoby zbioru
- obróbka, selekcja jakościowa i przygotowanie do eksportu
- logistyka transportu i składowania
- wypalanie, pakowanie i przechowywanie kawy
- mielenie i rodzaje zaparzania kawy
- podstawy zaparzania espresso i cappuccino
- metody zaparzania dobrej kawy w domu
- różnice w walorach smakowych wedle rodzaju i pochodzeniu kawy (cup tasting)
Maksymalna liczna uczestników: 6
Czas trwania: 4 godziny
Koszt: 500 złotych netto / osoba
łącznie z certyfikatem ukończenia szkolenia Akademii Kawy®

Dla kogo:
dla właścicieli kawiarni
dla początkujących baristów
dla fascynatów kawy używających profesjonalnych ekspresów ciśnieniowych
Program:
- krótkie wprowadzenie do kawy: gatunki, odmiany i specyfika
- wyjaśnienie istoty świeżości w kawie
- wybór właściwego ekspresu i młynka
- praca z młynkiem: kalibracja, doza i tekstura
- kalibracja ekspresu ciśnieniowego: ciśnienie i temperatura
- espresso krok po kroku
- wprowadzenie do pracy z mlekiem
- techniki spieniania mleka
- tworzenie menu kawowego
- wprowadzenie do latte art
- dbanie i konserwacja sprzętu
Maksymalna liczba uczestników: 6
Czas trwania: 7 godzin (1 dzień)
Koszt: 700 złotych netto / osoba
łącznie z certyfikatem ukończenia szkolenia Akademii Kawy®

Dla kogo:
Szkolenie dla wszystkich, którzy chcą tworzyć piękne wzory na powierzchni swoich kaw. Mile widziani bariści chcący doskonalić swoje umiejętności pracy z mlekiem jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z macchiato, cappuccino i latte art.
Program:
- omówienie technik latte art.: free pour, etching
- zapoznanie z techniką spieniania mleka: jakość mleka, temperatura, ilość, czas i tekstura
- najczęstsze błędy popełniane podczas spieniania
- tworzenie mlecznej „mikropianki”
- prawidłowa praca z filiżanką z espresso
- nauka tworzenia wzorów: serce, liść, rozeta, tulipan
- nauka tworzenia wzorów: kot, mozaika
Maksymalna ilość uczestników: 6
Czas trwania: 7 godzin (1 dzień)
Koszt: 700 zł netto / osoba
łącznie z certyfikatem ukończenia szkolenia Akademii Kawy®

Dla kogo:
Kurs Home Barista dedykowany jest dla osób, które lubią dobra kawę w domu. Podczas szkolenia poznasz podstawy przygotowania espresso oraz zaparzania kawy innymi metodami alternatywnymi w domowych warunkach tak aby wydobyć z kawy to co najlepsze i zdobyć uznanie swoich gości.
Program:
Kurs Home Barista jest podzielony na moduły, których zawartość i przebieg jest dostosowywany indywidualnie i oparte na:
- wiedzy o kawie, jej historii, gatunkach i walorach
- wybór odpowiedniej kawy do zaparzania w domu
- rodzaje młynków i zasady odpowiedniego mielenia kawy
- zasada działania ekspresu ciśnieniowego (podstawowa wiedza)
- przygotowanie espresso krok po kroku
- zasady i metody zaparzania kawy: dripper, aeropress, chemex i inne
- jak poprawić jakość swojej ulubionej kawy kawy
- podstawy pracy z mlekiem, czyli jak spienić mleko w domu
Maksymalna ilość uczestników: 6
Czas trwania: 6 godzin (1 dzień)
Koszt: 500 zł netto / osoba
łącznie z certyfikatem ukończenia szkolenia Akademii Kawy®

Jeśli jesteś osobą bezrobotną, zarejestrowaną w Powiatowym Urzędzie Pracy i chcesz podnieść swoje kwalifikacje aby ubiegać się o prace w kawiarni lub otworzyć własną - skorzystaj ze szkolenia finansowanego przez Unie Europejską i Powiatowy Urząd Pracy. W ramach projektu możesz wziąć udział w dowolnym szkoleniu przeprowadzanym w Akademii Kawy® pod warunkiem akceptacji Urzędu Pracy.
Po więcej informacji napisz do nas : info@akademiakawy.pl
