Olimpiada Kawy®

Olimpiada Kawy®
jest naszym autorskim projektem, odpowiedzią na potrzeby młodych baristów, którzy nie czują się na tyle pewni swoich umiejętności, aby stawać w szranki w zawodach z doświadczonymi baristami.

Pierwsza Olimpiada Kawy® wystartowała w 2008 roku i odbywa się co rok. Jej celem jest rozszerzenie kultury picia kawy pośród młodej rzeszy baristów. Dzięki uczestnictwu w zawodach wzrasta rywalizacja pomiędzy baristami w kawiarniach, co podnosi poziom jakości serwowanej kawy i obsługi klienta. Każdy z uczestników powinien wykazać swoje umiejętności, wiedzę i pasję w czterech dyscyplinach:


Espresso na czas, która sprawdza, ile poprawnych espresso zawodnik jest wstanie przygotować w ciągu 6 minut.

Latte Art, podczas której zawodnicy w ciągu 6 minut przygotowują dwie identyczne caffé latte oraz dwa identyczne espresso macchiato ze wzorami z mlecznej pianki.

Irish Coffee to chyba najtrudniejsza konkurencja dla uczestników, ponieważ kawa po irlandzku jest dość mało popularna w naszym kraju. Konkurencja polega na przygotowaniu dwóch identycznych kaw Irish. To też duże wyzwanie przed sędziami.

Cup Tasting polega na rozróżnieniu, za pomocą smaku i aromatu, jednej z trzech filiżanek kawy. Takich zestawów każdy zawodnik ma sześć. Kawy używane do tej konkurencji to kawy jednorodne, wypalane tego samego dnia i mielone w dzień zawodów.


Bariści zawsze są oceniani przez uznanych zwycięzców wielu prestiżowych konkursów kawowych oraz najlepszych specjalistów kawowych na świecie. W Olimpiadzie Kawy® można wziąć udział tylko raz, a bariści, którzy chcą startować w przeszłości nie brali udziału w żadnych innych zawodach kawowych. Te zasady gwarantują równe szanse dla wszystkich i stanowią bazę do wzięcia udziału w Mistrzostwach Polski Barista.

Pobierz regulamin Olimpiady Kawy®:

                                                            Pobierz plakat 10. Olimpiady Kawy® 2018:

 

21.02.2018



Nadszedł wielki dzień dla wszystkich Baristów. Otwieramy rejestrację zawodników na 10. Olimpiadę Kawy® 2018.

Uczestnikiem Olimpiady Kawy® może zostać każdy pracujący zawodowo Barista (zatrudniony od minimum 6 miesięcy), który nie brał wcześniej udziału w Olimpiadzie Kawy® lub innych krajowych mistrzostwach barista i ma ukończone 18 lat.
Profesjonalni trenerzy, właściciele i kierownicy kawiarni nie mogą brać udziału w zawodach. Ilość zawodników jest ograniczona do 12.
Jedna kawiarnia może wystawić tylko jednego Baristę a sieć kawiarni maksymalnie 2 Baristów.

Zapisy odbywają się drogą e-mailową.
Dane zawodnika (imię, nazwisko, data urodzenia, miejscowość, miejsce zatrudnienia, zdjęcie, kilka słów dlaczego chce uczestniczyć w Olimpiadzie Kawy®) należy wysłać na adres info@akademiakawy.pl do dnia 1 marca 2018.

Koszt uczestnictwa w 10. Olimpiadzie Kawy® to 200 PLN + Vat (wystawiamy faktury VAT)

Zatem - czekamy na Ciebie! 

22.02.2018

Coffee Village to warsztaty i wykłady, które odbywają się równolegle z Olimpiadą Kawy®

W tym roku nasi specjalni prelegenci podzielą się wiedzą na szereg tematów dotyczących m.in. zakładania i prowadzenia kawiarni, sekretów palenia kawy, handlu kawą surową oraz wygrywania w Mistrzostwach Polski Barista. Wśród zaproszonych gości są: Adam Ringer – właściciel sieci kawiarni Green Caffe Nero, Agnieszka Rojewska – wielokrotna Mistrzyni Polski Barista, Rebekah Kettrick - Head of Quality i Tom Altoft - Head of Roasting z brytyjskiej firmy Lincoln & York oraz Mateusz Gaca – założyciel kultowej kawiarni Brisman Kawowy Bar w Poznaniu. Ponadto odbędzie się cup tasting kaw z różnych części Świata, który przygotuje Tom Obracaj – jeden z ambasadorów SCAE, właściciel marki Tom Caffé® oraz palarni kawy Apro-Trade®.


Warsztaty odbędą się w sali „Coffee Village” (Sala D, obok Strefy Kawy i Wina).

Maksymalna liczba uczestników jednej sesji = 24 osoby.

Udział w sesjach „A” i „B” jest darmowy, ale wymaga rejestracji najpóźniej do dnia 14 marca, obowiązuje zasada kolejności zgłoszeń.

Rejestracji na warsztaty należy dokonać wysyłając e-mail na adres tom.obracaj@aprotrade.pl, w treści podając imię i nazwisko, zajmowane stanowisko, nazwę firmy i adres oraz podając kod sesji (na przykład A1 + B2)

Język prowadzenia warsztatów: PL = Polski ENG = Angielski

Harmonogram warsztatów:

Środa - 21 marca 2018

dedykowana dla baristów, palarni kawy, ekspertów kawowych i właścicieli kawiarni

 A1   10:15 – 12:00

„Jakich błędów unikać otwierając i prowadząc kawiarnię”
Sesję poprowadzi: Adam Ringer, Green Caffe Nero (PL)

 A2 – 12:30 – 13:30

„60 minutes around the world - cup tasting”
Sesję poprowadzi: Tom Obracaj, Tom Caffè (PL)

 A3 – 14:00 – 16:00

„Coffee roasting secrets - Maximising flavour through roasting”
Sesję poprowadzi: Rebekah Kettrick + Tom Altoft, Lincoln & York UK (ENG/PL)

Czwartek – 22 marca 2018

dedykowany dla palarni kawy, ekspertów kawowych i właścicieli kawiarni

 B1 10.30 – 12.00
„Jak kupować kawę surową – zasady handlu międzynarodowego i logistyka”
Sesję poprowadzi: Tom Obracaj, Tom Caffè (PL)

 B2 – 12.30 - 13.30 
„Jak wygrać Mistrzostwa Barista”

Sesję poprowadzi: Agnieszka Rojewska, Rojes (PL)

 B3 –  14.00 – 15.30 
„Jak stworzyć kultową kawiarnię”

Sesję poprowadzi: Mateusz Gaca, Brisman Kawowy Bar (PL)

 

Organizator „Coffee Village” – Tom Obracaj we współpracy z Apro Trade/Akademia Kawy® i MTTargi/EuroGastro
Kontakt: tel. 00 48 22 781 7693, kom. +48 604 900 934, e-mail: tom@tomcaffe.com
Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu warsztatów i prezentacji z przyczyn niezależnych od siebie.

 

Tu możesz pobrać harmonogram Coffee Village:

Tak wygląda Olimpiada Kawy®

Tak wygląda Olimpiada Kawy® dla Szkół Gastronomicznych